Purificare aer sau cum să îmbunătățim calitatea aerului din casă?
· Informații despre purificarea aerului.
· Informații despre purificatoare de aer, umidifictatoare de aer, dezumidificatoare de aer.
· Purificator aer, Umidificator aer, Dezumidificator aer.
Purificare aer
Pentru fiecare dintre noi “acasă” înseamnă altceva, și mai ales înseamnă mai mult decât o simplă locuinţă. Acasă poate însemna confortul creat de către noi, pentru noi și pentru cei dragi, locul în care suntem fericiți, relaxați și ne simțim în siguranță, iar acestor noțiuni valorea le este data de propriile noastre exigențe, cunoștințe, acțiuni și criterii în ceea ce înseamnă sporirea calității în casa ta.
Purificarea atmosferei din interiorul locuințelor și al spațiilor de lucru neindustriale, nu este un subiect nou și apare din ce în ce mai mult în diverse discuții despre necesitatea îmbunătățirii calității aerului din spațiile respective, făcându-se referiri la purificatoarele de aer.
Dacă avem în vedere faptul că aerul interior poate avea niveluri de anumiți poluanți de până la cinci ori mai mari decât aerul exterior atunci este bine să luăm în calcul un astfel de aparat(purifica
Ce este un purificator de aer?
Este un aparat conceput pentru a curăța aerul din casă dvs., scăpând de toate impuritățile, inclusiv mirosuri, fum, praf, polen, părul de animale de companie și alți poluanți aeropurtați că particule, alergeni cu greutate moleculară mare și mică, contaminanți biologici precum mucegaiuri și bacterii, compuși organici volatili, poluanți gazoși, monoxid de carbon, radon, materiale de construcție (azbest, formaldehidă, plumb etc.)
Cum funcționează purificatoarele de aer?
Purificatoarele de aer pot utiliza diferite tehnologii pentru a filtra și curăța aerul. Filtrele HEPA sunt cele mai răspândite și cele mai eficiente în îndepărtarea particulelor de praf, polen, fum, bacterii și virusuri. Totuși, există și purificatoare de aer care folosesc și alte tipuri de filtre, cum ar fi filtrele cu cărbune activ sau cu zeolit, care elimină mirosurile neplăcute, sau filtrele electrostatice, care atrag particulele prin intermediul încărcării electrice.
De asemenea, unele purificatoare de aer pot avea și caracteristici suplimentare, cum ar fi ionizarea, ozonarea sau sterilizarea cu raze UV. Ionizarea poate ajuta la îndepărtarea particulelor mici, dar există și preocupări legate de efectele negative ale ozonului asupra sănătății noastre. Sterilizarea cu raze UV poate fi eficientă împotriva bacteriilor și virusurilor, dar poate fi mai puțin eficientă împotriva particulelor solide.
Aparatul(purificator aer) aspiră aerul din cameră pentru a captura particulele respective, apoi aerul trece printr-un filtru sau mai multe filtre de diverse tipuri, iar în final un ventilator va repune aerul in circulatie. Pe măsură ce aerul se mișcă prin filtru, poluanții și particulele sunt captate, iar aerul curat este împins înapoi în spațiul de locuit.
- Pre-filtrul:Prefiltrul captează particulele mari precum praful grosier, blană animalelor etc. Acesta acționează primul, imediat ce aerul intră în unitate. Acest filtru, care este de obicei lavabil, extinde durata de viață a celorlalte filtre prin filtrarea macro-particulelor.
- Filtrul HEPA (High Efficiency Particulate Air):poate captura pana la 99% din particule mai mari de 0,3 microni(o măsură standard pentru particule). Este un filtru de calitate medicală, fabricat dintr-un strat foarte fin de fibre și datorită țesăturii sale strânse, poate oprii acarieni, polen, mucegai, ciuperci, pesticide, bacterii, viruși, praf fin, blană de animale etc.
- Filtrul cu cărbune activ: este utilizat în principal pentru a elimina mirosurile neplăcute prezente în casă ta. Este un filtru ce conține elemente de cărbune activ filtrând și eliminând gazele toxice cum ar fi benzenul, formaldehidă, vaporii de amoniac, înălbitorul, mirosurile neplăcute etc.
- Filtrarea foto-catalitică UV: Se folosește o lampă cu ultraviolete pentru dezinsecție, micro-organismele bacteriene fiind distruse după expunerea în proporție de 99%.
- Ionizare: Prin această funcție se eliberează în spațiul respectiv ioni negativi(anioni) ce atrag particulele cu caracteristici toxice din atmosfera iar apoi le direcționează către filtru. Acești ioni negativi se unesc cu particulele de praf, polen, bacterii sau alte particule din aer, ceea ce face ca aceste particule să devină prea grele pentru a fi menținute în aer. În cele din urmă, aceste particule mai grele cad pe podea sau pe alte suprafețe din încăpere și sunt îndepărtate prin curățare sau aspirare. Acest proces are capacitatea de a distruge o gama largă de bacterii și de a curată aerul de diverse substanțe toxice. Este important să rețineți că, deși funcția de ionizare poate fi utilă pentru îmbunătățirea calității aerului din încăpere, este posibil ca unele persoane să aibă reacții alergice sau astmatică la ioni negativi. În plus, există anumite tipuri de particule, cum ar fi cele mai mici particule de aer sau cele care conțin substanțe chimice, care pot fi mai greu de îndepărtat prin ionizare. Folosiți funcția de ionizare cu precauție, în funcție de nevoile individuale.
Astfel, este important ca cititorii să se ia în considerare avantajele și dezavantajele fiecărei tehnologii și să aleagă purificatorul de aer care se potrivește cel mai bine nevoilor lor și mediului în care îl vor folosi. De exemplu, un purificator de aer cu filtre HEPA și cărbune activ poate fi o alegere excelentă pentru o persoană care trăiește într-un oraș cu niveluri ridicate de poluare a aerului, dar un purificator de aer cu ionizare poate fi mai potrivit pentru cineva care are nevoie să elimine particulele de praf și polen dintr-o cameră mică.
Cât de des va trebui să schimbați filtrele?
Schimbarea filtrelor variază în funcție de tipul de purificator, de modul utilizare, de nivelul și tipul de poluare. Pentru o eficientă sporită și pentru a menține performanța aparatului de purificare a aerului, se recomandă schimbarea filtrelor așa cum prezintă producătorul fiecărui aparat în parte în manualul de utilizare și în funcție de cantitatea și tipul de poluare a aerului ce poate varia de la un mediu la altul.
Alte aparate ce ajută la sporirea calității aerului sunt: umidificatorul de aer și dezumidificatorul de aer.
Umidificatoare de aer
Umidificatorul este un aparat ce ajută la îmbunătățirea calității aerului prin creșterea nivelului de umiditate dintr-o încăpere. Acestea sunt adesea folosite în timpul sezonului de iarnă, când sistemul de încălzire poate usca aerul din casă, dar pot fi utilizate și în orice alt moment când aerul dintr-o încăpere este prea uscat.
O umiditate adecvată poate avea beneficii semnificative pentru sănătatea și confortul dvs. Respirația în aerul uscat poate cauza uscarea căilor respiratorii și a gâtului, ceea ce poate duce la iritații, tuse, mâncărime în gât și nasul înfundat.
Principiul de funcționare al umidificatoarelor de aer este destul de simplu. Acestea își extrag apa dintr-un rezervor, o încălzesc (dacă sunt echipate cu un încălzitor) și o eliberează sub formă de aburi în aerul din încăpere. Alternativ, pot fi folosite dispozitive care utilizează ultrasunete pentru a produce aburi de apă.
Dezumidificatoare de apă
Dezumidificatoarele de apă sunt dispozitive electrice care extrag umiditatea din aer prin utilizarea unei bobine reci și un ventilator. Aerul umed este aspirat în interiorul dezumidificatorului, apoi este trecut prin bobina rece, care face ca apa din aer să se condenseze și să se scurgă într-un rezervor intern sau să fie evacuată printr-un furtun.
Unul dintre principalele avantaje ale dezumidificatoarelor de apă este capacitatea lor de a reduce nivelul de umiditate din aer, ceea ce poate ajuta la prevenirea apariției mucegaiului și a altor probleme de sănătate asociate cu un mediu prea umed.
Conform specialiștilor, organismul uman are nevoie de un nivel al umidității între 40% și 50%. În funcție de climă zonei vom alege care dintre aceste aparate ne sunt folositoare.
Dispozitivele de creștere a calității aerului variază foarte mult în ceea ce privește proiectarea, metodele de funcționare, costul și nivelul de eficiență. Nu sunt disponibile standarde de performanță universal acceptate pentru a compară capacitățile purificatoarelor de aer disponibile.
Trebuie să știm că aceste unități sunt clasificate că aparate de uz casnic, nu că dispozitive medicale. Purificatoarele de aer trebuie utilizate atunci când dorim că procesul de reducere a concentrațiile de contaminanți din aer care nu sunt eliminați prin alte măsuri de control al mediului să fie continuu. Purificatoarele de aer nu ar trebui să fie principalul mijloc de îmbunătățire a calității aerului din interior.
Se recomandă pentru rezultate eficiente folosirea acestor aparate(purificator aer) în paralel cu o practică organică de creștere a calității aerului din locuință: renunțarea la fumat în spațiile respective, aerisirea locuinței încă de la primele ore ale dimineții, folosirea hotei atunci când se gătește, curățare filtre aer condiționat, aspirarea regulată a covoarelor și saltelelor, curățarea podelelor, golirea coșurilor de gunoi, uscarea rufelor afară, depozitarea cu atenție a recipientelor cu produse de curățenie, folosirea odorizanților naturali, folosirea de elemente de natură(plante, flori,…)
236 vizualizări
Atenționare: Acest text are un caracter strict pur informativ. Asigurați-vă că vă informați asupra tuturor aspectelor relevante. Informațiile prezentate în acest blog nu pot înlocui sfaturile specializate ale unui profesionist. Prin urmare, vă recomandăm să utilizați sugestiile, opiniile şi ideile conţinute în acest blog cu discernământ.